Drie veelbelovende jonge mensen

Evy (16), Jet (16) en Kas (15) hebben achtereenvolgens lessen in 5, 4 en 3 VWO. Evy en Kas fietsen daarvoor naar het Thomas a Kempis-college in Arnhem, Jet gaat naar het Rhedens. Evy en Kas wonen al “hun leven lang” in Rozendaal. Jet is in 2013 in Rozendaal komen wonen. Ze kwam er al veel omdat haar opa en oma in Rozendaal wonen.

Rozendaal is voor alle drie “rustig en veilig”. Ze weten van vrienden die in Velp en Arnhem wonen dat ze weleens vervelende ervaringen hebben buitenshuis. Hier durf je gewoon in je eentje hard te gaan lopen ‘s avonds. De groene omgeving wordt door hen ook erg gewaardeerd. Zeker in deze tijden van Corona!

Jet: laat Rozendaal maar Rozendaal blijven

Ze zijn alle drie hun kinderjaren al voorbij. Ze hebben goede herinneringen aan die jeugdige jaren op de basisschool. Het jaarlijkse koningsfeest bij het kasteel was leuk. Heel jammer dat het al twee jaar niet door kon gaan. Jet vindt haar jaren als kinderburgemeester heel leuk en leerzaam. Ze heeft er nu nog profijt van als ze op school spreekbeurten moet houden.

Een nare ervaring die Jet benoemt is de boze reactie van enkele buurtbewoners toen ze met een aantal jongeren op een avond aan het voetballen was bij de Dorpsschool. “We doen toch niets verkeerd?” vroeg Jet zich af.

Alle drie willen ze na het VWO gaan studeren en dan zullen ze waarschijnlijk ook vertrekken uit Rozendaal. Daar kijken ze ook naar uit; andere ervaringen op doen, in een stad wonen waar meer mogelijkheden zijn dan in Rozendaal waar uiteindelijk “niets te beleven is”.

Evy wil een chillplek met een afdakje

Zorgeloos is deze tijd niet voor hen. Juist in deze jonge jaren, op weg naar volwassenheid, is het fijn als de wereld open en toegankelijk is. De maatregelen vanwege corona waren beperkend. De eerste echte lockdown nog het meest, maar ook de laatste avond-lockdown” was ingrijpend. Geen sportwedstrijden meer, niet meer blijven hangen na het sporten en geen chillplekken om naartoe te gaan.

Onzekerheid is er ook voor de toekomst. Ze vragen zich af of ze straks wel een kamer vinden als student en of ze in de volgende fase een huis kunnen kopen. Dat huis zou in de toekomst in Rozendaal kunnen staan: ze weten geen betere plek voor een gezin met kinderen dan Rozendaal.

Op de vraag wat ze zouden veranderen in Rozendaal als ze burgemeester zouden zijn reageren ze verschillend. Jet wil niets veranderen; laat Rozendaal maar Rozendaal blijven. Evy zou graag een sportveldje met basketbal hebben inclusief een chillplek met een afdakje tegen de regen voor jongeren. Kas vindt dat Rozendaal samen moet gaan met Rheden, de gemeente waar Rozendaal al zo veel mee samenwerkt. Hij vindt het niet meer van deze tijd dat het kleine Rozendaal zelfstandig blijft.

Kas: een zelfstandig Rozendaal is niet meer van deze tijd

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 zijn ze alle drie nog te jong om te stemmen. En bij de volgende gelegenheid in 2026 is de kans groot dat ze elders wonen. Wel jammer!