Bloeiende en groeiende Rozendalers

Frank (52), Wilma (40), Kristel (42) en Jeroen (37) zijn met hun gezinnen in Rozendaal komen wonen. Frank woont er al het langst. Toen in 1999 nieuwe woningen in de wijk Kapellenberg werden gebouwd was het beleid om jonge gezinnen een kans te geven er te gaan wonen. Via een puntensysteem konden hij en zijn vrouw een huis kopen in Rozendaal.

Wilma woonde met haar gezin in Arnhem-Zuid en ze waren op zoek naar een huis in een groenere omgeving. Hun zoekgebied was Arnhem-Noord, Velp-Noord en Rozendaal.

Jeroen en zijn vrouw komen uit Limburg. Ze woonden vlakbij de brandweerkazerne in Arnhem en zijn blij dat ze het huis in Rozendaal vonden. De open, heuvelachtige omgeving rond hun huis roept herinneringen op aan hun geboortegrond.

Kristel en haar gezin verhuisden 5 jaar geleden voor meer rust en ruimte van Amsterdam naar Velp. Omdat ze kleiner en duurzamer wilden wonen, hebben ze sinds zomer 2021 een huis in Rozendaal.

Frank: we zijn bevoorrecht om hier te wonen

Als je in de stad gewoond hebt zijn de rust en het groen in Rozendaal weldadig. En het gemak van een parkeerplaats in je eigen straat of oprit moet ook niet worden onderschat.
Ze beschouwen Rozendaal toch ook als een heel fijne buitenwijk van Arnhem.
Ze voelen zich bevoorrecht om in een mooie groene omgeving te wonen. De natuur en de vrijheid die ze in Rozendaal beleven is goud waard; zeker met de voorzieningen van Velp en Arnhem binnen bereik.
De eerste kennismaking met de gemeente was voor Kristel bij energiecoach Bart thuis. Dat leverde nuttige adviezen op. Dat Rozendaal duurzaamheid en biodiversiteit hoog op de agenda heeft staan bevestigt dat ze een goede keuze hebben gemaakt. Meer openbare laadpalen voor elektrische auto’s zou dat gevoel nog versterken.

In het gesprek stellen ze vast dat ze weinig “echte Rozendalers” kennen; mensen die hier geboren en getogen zijn. De meeste mensen die ze kennen komen oorspronkelijk van buiten Rozendaal.

Wilma: we wonen in een veilige bubbel

De laatste jaren zijn door de coronamaatregelen niet maatgevend voor het sociale leven dat ze allemaal waarderen in Rozendaal. Ook zij roemen de jaarlijkse viering van Koningsdag voor het kasteel.
In de wijken werden er straat- en buurtbarbeques gehouden en koffie ochtenden georganiseerd. Daarnaast zijn schutterij, sportverenigingen, fietsclubjes en harmonie -orkest (ver)bindend.
Het gezamenlijk verlangen is dat ze daar in de nabije toekomst minder beperkingen in ervaren.

Ze realiseren zich allemaal dat hun kinderen opgroeien in een “veilige bubbel”. Daar spreken ze ook over met hun kinderen. Zodra die op de middelbare school komen worden ze ook geconfronteerd met andere omgevingen waardoor ze een realistischer beeld van de werkelijkheid krijgen.

Kristel : laten we onze rijkdom delen met minder goed bedeelden

Ze zijn heel blij met het wonen en (thuis)werken in Rozendaal. Juist omdat er tot voor kort veel thuis gewerkt moest worden waarderen ze het leven in deze groene oase. En het levert ook nieuwe initiatieven op; als een collega van Jeroen uit het harmonie-orkest ook thuis werkt kun je afspreken om een pauze te nemen met een gezamenlijke kop koffie.

Zo lang het mogelijk is willen ze Rozendaal graag zelfstandig houden. Ze beseffen dat het mede bepaald wordt door de luxe van het financiële fundament. Dat vraagt ook om solidariteit met andere gemeenten waar we gebruikmaken van voorzieningen die in Rozendaal niet beschikbaar zijn. En solidariteit met mensen die minder goed bedeeld zijn.

Jeroen: een activiteit voor alle generaties Rozendalers

Ze volgen de plaatselijke politiek op enige afstand.
Ze gaan zich vast meer verdiepen in de mogelijkheden om te kiezen voor het 16 maart is.
Maar nu al hebben ze gevoel en woorden bij de verschillen die ze ervaren tussen de drie lokale partijen.

Nu de coronabeperkingen opgeheven zijn, zien ze graag dat er weer een verbindende activiteit komt voor alle generaties Rozendalers. Zoiets als een koningsdag, maar dan anders!